Yapılan araştırmalar propolisin sindirim sistemi hastalıkları üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve pek çok patolojik durumun iyileştirilmesi için kullanılabildiğini ortaya koymaktadır. Günümüzde propolis kolit, gastrit, peptik ülser ve mide bağırsak kanseri gibi sindirim sistemini etkileyen rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Propolis ve sindirim sistemi
Sindirim sistemini etkileyen pek çok rahatsızlık var. Bu rahatsızlıklar dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. Gastrit, ülser, kolit ve mukozit gibi mide ya da bağırsakları etkileyen enflamasyon ya da ülsere bağlı rahatsızlıklar bütün dünyada insan nüfusunun önemli bir miktarını etkiliyor. Bu tarz rahatsızlıkların iyileştirilmesi için kullanılan tedavi yöntemlerini iyileştirmek, daha etkin ve güvenli stratejiler geliştirmek için bitki kökenli ilaçların rolü yaygın olarak araştırılmaktadır. Yapılan araştırmalar propolisin sindirim sistemi hastalıkları üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve pek çok patolojik durumun iyileştirilmesi için kullanılabildiğini ortaya koymaktadır.
Propolis nedir?
Arı yapıştırıcısı olarak da bilinen propolis reçine benzeri bir maddedir. Bal arıları propolisi ağaçların tomurcuk, dal, yaprak ve gövdelerinden topladıkları özsu ve reçineleri kendi enzimleri ve balmumuyla birleştirerek üretirler. Kovan içinde propolisin temel görevi çatlak ve delikleri kapatmak, kovanı zararlılardan ve mikroorganizmalardan korumak ve termal yalıtım sağlamaktır. Propolis kelimesi yunanca “savunma” anlamına gelen pro ve “şehir” anlamına gelen polis kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Propolisin rengi, hammaddenin toplandığı bitkilerin cinslerine göre değişir. En sık görülen propolis renkleri yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah propolistir. Coğrafi konum, bitkisel kaynaklar, toplanma sezonu, arı türleri ve ham propolisin işlenmesi için kullanılan solventler propolisin kimyasal içeriği ve farmakolojik etkisini şekillendirir. İçeriğindeki farklılıklara rağmen propolisin kullanım tarihinin M.Ö 300 yıllarına dek tarihlendiğini biliyoruz. Propolis zengin biyolojik ve farmakolojik etkileri nedeniyle son yıllarda giderek popülerleşmiş, hem hakkında yapılan araştırmalar ve yayınlanan makaleler gibi bilimsel çalışmalar, hem de Birleşik Devletler, Avrupa Birliği, Brezilya ve Japonya gibi ülkelerde propolis kullanımı artmıştır. Günümüzde propolis kolit, gastrit, peptik ülser ve mide bağırsak kanseri gibi sindirim sistemini etkileyen rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Ülseratif kolit ve propolis
Ülseratif kolit, enflamasyona bağlı olarak kolon mukozasında ülser oluşmasıyla ortaya çıkan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Hastanın hayat kalitesinde ciddi düşüşler yaratan ülseratif kolitin kesin sebebi bilinmemekle beraber genetik ve çevresel faktörler kadar bağışıklık sistemindeki düzensizliklerin mukozal enflamasyona neden olduğu düşünülmektedir. Propolis ve içeriğindeki aktif bileşkeler üzerinde yapılan araştırmalar propolisin ülseratif kolit hastalığının tedavisinde kullanılabileceğini ortaya çıkarmıştır. Yapılan araştırmalara göre, propolis zengin kimyasal içeriğiyle oksidatif stres ve enflamasyonu azaltarak ülseratif kolitin tedavisine yardımcı olmaktadır. Bir diğer araştırmada propolisin bağırsağın mukoza bariyer bütünlüğüne zarar veren bakterileri yok ettiği görülmüştür.
Propolisin Antiülser Etkileri
Gastrik ülser mide mukozasının (mide zarı) asit, pepsin ve safra gibi sindirim sistemindeki sıvıların oluşturduğu hasar sonucu meydana gelen yaralar olarak tanımlanabilir. Gastrik ülser dünya nüfusunun %10’unu etkilemektedir. Yapılan klinik araştırmalara göre, propolis içeriğindeki zengin kimyasal bileşkeler sayesinde ülsere karşı koruma sağlamaktadır.
Propolis ve Mide Bağırsak Kanserleri
Söz konusu olan bal ve arı ürünlerinin çeşitli kanser türleri üzerindeki iyileştirici etkisi olunca propolis üzerinde yapılan araştırmalar dikkat çekiyor. Propolisin içeriğindeki kafeik asit fenetil ester (CAPE) ve artepilin C bileşkeleri ve galangin antikanser etkileriyle bilinen moleküllerdir. Bunun yanı sora propolisin esansiyel yağları insan tümörlerini bastırma özelliğine sahiptir.
- Propolis bir ilaç değil, bir besin takviyesidir; propolis kullanmadan önce doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Besin değerlerini kaybetmemesi için özenle şişelenen ve içeriğindeki flavonoid’lerin zenginliği laboratuvar analizleriyle test edilip onaylanan, yerel üretim By Propolis Propolis Ekstrakt satın almak için tıklayın.