Arıların çeşitli ağaç ve çiçeklerden toplayarak elde ettikleri propolis, arı kovanını dezenfekte eden ve olumsuz dış etkenlere karşı koruma altına alan reçinemsi bir maddedir. Arılar, propolisi kovanlarını dışardan gelebilecek bakteri, virüs ve mikroplara karşı korumak için kullanırlar. Antibakteriyel ve antiviral özellikleri olan propolis antik çağlardan günümüze bağışıklık güçlendirici, mikrop ve bakteri öldürücü olarak kullanılmaktadır. Peki pek çok derde deva olan propolisin cilde faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Propolisin cilde faydaları nelerdir?
Propolisin etkileri Antik Yunan, Mısır ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde keşfedilmiş ve çeşitli rahatsızlıkların iyileştirilmesinde önemli bir ilaç olarak kullanılmaktaydı. Propolisin koruyucu ve iyileştirici etkilerinin cilt hastalıkları tedavilerinde kullanılması MÖ 350’ye kadar dayanır. Bazı kaynaklarda Antik Yunanlıların yaraları enfeksiyondan korumak ve tedavi etmek için propolisten yararlandığı bildirilmektedir. Roma İmparatorluğu’ndaysa yaralanan askerlerinin yaraları propolisle sarıldığı bilinmektedir. Popülerliği her geçen gün artan bir bağışıklık güçlendirici olan propolisin cilde faydalarını listeledik:
1. Propolis cildi korur
Propolis içeriğinde B1, B2, C ve E vitaminleriyle birlikte demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve bakır gibi mineraller bulunur. Bu içerikler cilt sağlığının korunması için son derece değerlidir. Propolis içeriği sayesinde cildin temiz ve canlı kalmasını sağlar, yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Ayrıca antiinflamatuar özelliğiyle ciltteki şişlikleri yok eder, hücrelerin kolajen seviyesini yükselterek cilde sıkılık kazandırır.
2. Propolis sivilce ve akneleri kurutur
En sık karşılaşılan cilt sorunlarının başında sivilce ve akneler gelir. Sivilceler, cilt gözeneklerinin kapanmasıyla deri altında biriken kir ve bakterilerin yüzeye çıkmasıyla oluşur. Propolis, çok kuvvetli ve doğal bir antioksidandır ve hücre yenilenmesini hızlandırır. Hücre artıklarının dışarı atılmasını sağlayarak gözenekleri temizler. Böylece sivilce ve akneleri kurutur, yeni sivilce oluşumunu engeller.
3. Propolis cilt yıpranmalarını engeller
Güneşten gelen UV ışınları, yediğimiz yiyecekler ve hava kirliliği gibi etmenler cildimizin zarar görmesine neden olur. Propolis cildi doğal yollardan korur ve besler. Güneş ışınlarının neden olduğu cilt kuruması, cilt yanması ve cilt lekeleri gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.
4. Propolis uçuk ve mantar oluşumunu engeller
Propolis, antifungal özelliği sayesinde mantar ve uçuk oluşumunu durdurur. Bir yandan bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek uçukların yeniden çıkmasını engeller.
5. Propolis yaraları hızla iyileştirir
Propolis, antiinflamatuar ve antimikrobiyal etkisi sayesinde yaraların mikrop kapmadan hızla iyileşmesini sağlar. Yeni sağlıklı hücre büyümesini hızlandırarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
6. Propolis kırışıklıkları giderir, yaşlanma etkilerini geciktirir
Propolis, cilt üzerinde onarıcı ve iyileştirici etkilerinden biri de kırışıklık giderici ve yaşlanma karşıtı olmasıdır.
Cildin nem dengesini koruyarak sıkılaşmasını sağlayan propolis, bu sayede zamanla oluşan cilt kırışıklıklarının giderilmesine katkı sağlar.
Propolis hücrelerin kolajen üretimini artırır. Cildin nem dengesini koruyarak sıkılaşmasını sağlar.
Cilt için propolis nasıl kullanılır?
Propolisi cildinize doğrudan uygulayabileceğiniz gibi, cilt sorunlarınızın niteliğine göre farklı bir doğal ürünle karıştırarak kullanabilir veya propolis katkılı cilt ürünlerimizi deneyebilirsiniz.
Propolisin faydaları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz “Propolis nedir” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Propolis sıvı ekstrakt ürünlerimize göz atmak için tıklayın.
Propolis katkılı cilt kremlerimize göz atmak için tıklayın.