Propolis, arıların kovanlarını dış etkenlerden korumak için ürettikleri ve kullandıkları, antimikrobiyal, antiviral ve antifungal bir maddedir. Arı kovanının ısısını ve nem oranını sabit tutarak kovan içi nemlenmeyi engeller. Arı kovanı için son derece önemli olan propolis nasıl üretilir, bu yazımızda bundan bahsedeceğiz.
Arılar propolisi nasıl üretir?
Arılar kovanlarının iç yüzeyini propolisle kaplayarak kovana parazitlerin, mikropların ve virüslerin girmesini engeller. Kendilerini bakterilerden korumak için propolis ile bir kalkan oluştururlar. Kovana giren arılar propolise sürünerek içeri girer böylece kendilerini de dezenfekte ederler. Propolis, dünyanın en popüler antibiyotiği olarak bilinen bir arı ürünüdür.
Arılar propolis maddesini genellikle ağaçların üst kısımlarında bulunan çiçeklerden ve diğer bitki özlerinden toplarlar. Bu topladıkları öz, bitkilerin kendilerini bakteri ve soğuk gibi dış etmenlere karşı korumak üzere salgıladıkları reçinelerdir. Arılar propolis toplamaya ilkbahar aylarından itibaren başlarlar. Propolis üretimi sıcaklık ve nem gibi dış koşullardan etkilenir. Arılar kovana bir seferde ortalama 10 mg propolis taşırken, koloni başına propolis verimi 50g ile 250 g arasında değişir.
Arılar için propolis kaynağı olan başlıca ağaçlar:
Akçaağaç
Kızılağaç
Erik
Söğüt
At Kestanesi
Fındık
Meşe
Çam
Okaliptus
Kavak
Ihlamur
Dişbudak
Propolis nasıl toplanır?
Propolisin balmumu, boya vb maddelerle kirlenmesini önlemektir, propolis toplamanın en önemli aşamasıdır. Propolis toplamanın en temiz, basit ve etkili yolu tuzak (trap) yöntemidir.
Arı kovanlarındaki çatlaklara benzetilerek üretilen tuzaklar (trap) kovan içerisine yerleştirilir. Arılar kovan içindeki çatlakları propolisle kaplarken bu tuzaklardaki delikleri de doldururlar. Bu tuzaklar propolisin mum ile karışmadan hızla toplanmasını sağlar. Propolisle kaplandıktan sonra bu tuzaklar kovandan çıkarılır ve sertleşmiş katı propolis kolaylıkla tuzaktan ayrılır.

Propolis nasıl üretilir?
Kovandan alınmış hali oldukça sert ve koyu kahverengi bir renge sahip ham propolis, içeriğindeki balmumu nedeniyle işlenmeden insanlar tarafından sindirilemez. Propolisin sindirilebilmesi ve insan tüketimine faydalı hale getirilebilmesi için balmumundan ayrıştırılması gerekmektedir.
Bu nedenle de propolis ekstrakte etmek için bir takım yardımcı maddeler kullanılmaktadır. Propolisi, en yüksek oranda çözen madde etanol olduğu için üretim bu etanol ile gerçekleştirilmektedir.
Bunun yanı sıra propolisin ekstrakt yapımında glikol ve gliserin de kullanılmaktadır.
By Propolis Sıvı Ekstrakt ürünlerine göz atmak için tıklayın.