Binlerce yıldır dünyanın dört bir yanında bilinen bal yalnızca kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi değil. Şarkılara, şiirlere, efsanelere konu olmuş bal, çeşitli hastalıkların tedavisinde şifa niyetine kullanılmış, para yerine kullanılan değerli bir emtia olmuş. Güzelliğin ve sağlığın altın damlası bal nedir merak ediyorsanız balın tarihinden kullanım alanlarına kadar bal hakkında bilmek istediklerinizi derledik.
Bal nedir?
Bal, arılar tarafından çiçek veren bitkilerin nektarından ürettikleri altın renkli bir sıvıdır. Arıların bitkiler tarafından topladıkları nektarın suyu peteklerin içerisinde buharlaşır ve bildiğimiz bala dönüşür. Arılar tüm bu nektar toplama işlemi sırasında meyvelerin, sebzelerin, bakliyatların ve diğer tüm gıda veren bitkilerin tozlaşmasını sağlar.
Balın tarihi
Balın bilinen tarihi M.Ö. 2100 yılına kadar sürülebiliyor; Sümer, Babil, Hitit yazıtlarında, Hint ve Mısır uygarlıklarının kutsal kayıtlarında baldan söz ediliyor. Bal insanlığın bildiği ilk ve en yaygın tatlandırıcıdır. Antik uygarlıklarda bal son derece değerlidir; para niyetine takaslarda kullanılır, sunak ve tapınaklarda tanrılara sunulur. 11. yüzyılda Alman köylüleri feodal toprak sahiplerinden ödemelerini bal ve balmumu olarak almışlardır. Eski günlerde bal yalnızca bir gıda ve ilaç olarak tüketilmez. Ayrıca çimento karışımlarında, mobilya cilalamak ve verniklemek için kullanılmaktadır.
Bal çeşitleri
Balın pek çok farklı çeşidi bulunur. Renk, tat, koku ve dokuları bile farklıdır. Burada en büyük farkı arıların ziyaret ettiği çiçekler belirler. Karanfil balı, lavanta balından farklıdır. Diğer bazı çeşitler şöyle:
– Akasya
– Yonca
– Kestane
– Portakal çiçeği
– Adaçayı
Balın kullanım alanları
Bal bir tatlandırıcıdır. Mutfakta her tür pişirme yönteminde kullanılabilir. Elmayla, krakerlerle, kaymakla ekmek üstünde, meyve parçalarıyla süslenmiş bir kase yoğurtla, muz ve fıstık ezmesiyle birbirine yakışır. Bal kurabiye ve keklerde doğal tatlandırıcı olarak kullanılır, sebze ve et marinelerine lezzet verir. Bitki çaylarına şifa katar, bir kaşık bal öksürüğünüzü yumuşatır. Bal ayrıca güzellik rutinlerinize de ışıltı verir: çatlamış dudaklar için krem, doğal bir nemlendiricidir; yüz maskesi tariflerinde bolca yer alır.
Bal nasıl saklanır?
Bal bozulmayan tek gıdadır. Doğrudan güneş ışığı almayan, serin bir yerde saklanmalıdır. Eğer balınız kristalleşmeye başlarsa, endişelenmeyin, bu normaldir. Bal kavanozunuzu doğrudan ılık su dolu bir kaba koyup eriterek karıştırabilirsiniz.
Balın besin değerleri & faydaları
Bal, üretildiği bitkilere göre değişen miktarlarda antioksidanlara sahiptir. Bir çay kaşığı balda 21.3 kalori ve 5.8 gram karbonhidrat bulunur.
By Propolis Bal Karışımı satın almak için tıklayın.