Vitamin, mineral, enzimler, amino asitler ve antioksidanlar yönünden zengin arı poleni, her geçen gün biraz daha popüler olan bir süper besindir. Arı poleni granül ya da toz olarak tüketilebilir veya yiyeceklere eklenebilir. Tatlı ve hafif çiçek tadı olan arı poleni takviye olarak kullanılabilir ya da doğrudan salatalara, tatlılara ya da içeceklere katılabilir. Diyetinize arı polenini eklemek için sizlere polenli tarifler derledik.
Arı poleni nedir?
Arı poleni çiçek poleni, nektar ve arıların sindirim enzimlerinin karışımıdır. Arılar çiçekten çiçeğe uçarken polen toplar bunları topak haline getirir ve bacaklarında peteğe götürürler. Bu topaklar kovanda koloni için yiyecek olarak saklanır. Arıcılar kovan girişlerinde bu poleni toplamak için polen tuzakları kullanırlar; toplanılan bu polen hemen dondurularak ya da kurutularak saklanır. Bu granüller polenin en saf halidir ve tam olarak arıların taşıdıkları şekildedirler.
Arı polenli tarifler
Polenli Smoothie
Malzemeler:
- 1 buçuk su bardağı süt (hayvansal ya da vegan süt)
- 2 kereviz sapı
- Yarım avokado
- Bir küçük parça taze zencefil
- Yarım limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı polen
- Limon kabuğu rendesi
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri bir blender yardımıyla ezin. Daha akışkan bir içecek elde etmek isterseniz daha fazla süt ekleyebilirsiniz. Üzerini limon kabuğu rendesiyle süsleyin, afiyet olsun.
Polenli Yulaf Ezmesi
Malzemeler:
- Yarım bardak yulaf
- Yarım bardak süt (hayvansal ya da vegan süt)
- 1 tatlı kaşığı chia tohumu
- Bir tutam tarçın
- Bir tutam kavrulmuş, doğranmış badem
- 1 tatlı kaşığı polen
- 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi rendesi
- çeyrek bardak yaban mersini
Hazırlanışı:
Yulaf ve sütü tarçınla birlikte bir tencerede kaynatın. İçerisine chia tohumunu ekleyerek 15 dk kadar soğumaya bırakın. Yulaf ezmenizi bir kaseye alarak diğer malzemeleri üzerine ekleyin. Yaban mersini yerine muz, elma veya kuru incir gibi başka taze veya kuru meyveler kullanabilirsiniz. Üzerini arı poleni, hindistan cevizi rendesi ve bademlerle süsleyin. Günlük enerji ihtiyacınızı karşılayacak bu yulaf ezmesi tarifini her mevsim bir kahvaltılık olarak tercih edebilirsiniz.
Çikolatalı Arı Polenli Dondurma
Malzemeler:
- 1 olgun avokado
- 1 dondurulmuş muz
- 1 tatlı kaşığı kakao
- yarım bardak ceviz
- 1-2 hurma
- 1 tatlı kaşığı arı poleni
Hazırlanışı:
Dondurulmuş muz, avokado ve hurmayı bir blender yardımıyla ezin. İçerisinde kakaoyu ve cevizi ekleyerek tekrar blenderdan geçirin. En son arı polenini ekleyerek karıştırın. Tatlandırmak için hurma yerine bal da kullanabilirsiniz. Çocuklarınızın da severek tüketeceği bu tarif hem şekersiz, hem de arı polenini diyetinizi eklemek için yapabileceğiniz sağlıklı bir tatlı.
By Propolis Arı Poleni satın almak için tıklayın.