Bizlere sıklıkla gelen soruların biri arı poleni ve arı ekmeği arasındaki farkın ne olduğu. Binlerce yıldır çeşitli medeniyetler tarafından kullanılıp faydalanılan arı poleni ve arı ekmeği besin değeri açısından son derece yüksek arı ürünleridir. Tarihi kaynaklarda metabolizmayı güçlendirici ve düzenleyici etkilerinden söz edilen arı poleni ve arı ekmeği arasındaki farkları anlattık.
Arı poleni
Arı poleni, işçi arıların çiçeklerden toplayıp sıkıca topaklar haline getirdiği küçük taneciklerdir. İşçi arılar bu küçük topakları ayaklarıyla kendilerine besin olması üzere kovana taşırlar. İnsanların tükettiği arı poleni, arıcılar tarafından kovanlara kurulan tuzaklarda biriktirilen, arıların topak haline getirdiği karışık çiçek polenleridir. Bu polen kaynağını besin değerleri açısından oldukça zengindir. Düşünsenize, yalnızca tek bir arı poleni topağı, bir arının nektar toplamak için günde 10 km’lik bir mesafede konup kalktığı ve statik elektrikle tüylerine yapışan binlerce farklı çiçekten oluşur. Bu açıdan bakıldığında, polenin toplandığı alanda ne kadar farklı türde bitki varsa, o arı poleninin besin değeri bir o kadar artar. Arı poleni takviye olarak alındığında alerjiler, kilo problemleri, dolaşım bozuklukları, yorgunluk gibi pek çok farklı sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Arı ekmeği
Arı ekmeği ise daha farklı bir biçimde üretilir. Arılar, kovana taşınan arı poleni topaklarına bal ve enzimler katarak bunları peteklerine yerleştirirler. Bir süre fermente edilmeye bırakılan arı ekmeği, özellikle yumurta ve larvalar için bir protein kaynağıdır. Arı ekmeği içeriğindeki protein ve diğer besin değerleri nedeniyle doğal beslenme uzmanları tarafından önerilmektedir. Tıpkı arı poleninde olduğu gibi, arı ekmeğinin içeriği çevresel faktörlere bağlıdır. Kovandan kovana alınan arı ekmeğinin besin değerleri farklı olabilir. Tek bir formülü olmamasına rağmen ortalama bir arı ekmeğinin içeriğinde şekerler, proteinler, mineraller, vitaminler, yağ asitleri ve diğer elementler bulunur. Arı ekmeği, fermente edildiği için besin değeri çok daha yüksektir ve probiyotik özelliktedir. Bazı proteinler yalnızca belirli aminoasitler ile çözüldüğü, nişasta basit şekere dönüştüğü ve vitaminler emilebildiği için arı ekmeğinin taze arı polenine göre şifa değerlerinin farklı olduğunu söyleyebiliriz.
BY Propolis Arı Poleni satın almak için tıklayın.
BY Propolis Arı Ekmeği satın almak için tıklayın.