Son yıllarda popüler besin takviyesi haline gelen arı ekmeği (perga), besin değerleri açısından oldukça güçlü bir arı ürünü. Doğal bir vitamin ve mineral deposu olan arı ekmeği anemi, depresyon, karaciğer sorunları gibi rahatsızlıklarda destek olarak kullanılıyor. Peki arı ekmeği nedir, içeriğinde neler vardır, arı ekmeği faydaları nelerdir? Arı ekmeği hakkında bilmek istediklerinizi derledik.
Arı ekmeği nedir?
Arı ekmeği diğer bir adıyla perga, arıların beslenmek üzere kovana taşıdığı arı polenlerinin nektar ve bal ile fermente etmesiyle elde ettiği bir besindir. Arı ekmeğinin içeriğinde yüksek miktarda farklı arı poleni ve fermente sürecini başlatan doğal probiyotik bakteri ve mayalar bulunur. Arılar, arı ekmeğini kovan içinde peteklerde yaparlar; arı ekmeğinin olması birkaç hafta kadar sürer.
Arı ekmeğinin içeriğinde neler var?
Arı ekmeği besin değerleri açısından son derece zengin bir takviye gıdadır.
İçeriğinde aminoasitler, organik asitler, fenolikler, flavonoidler, polifenoller, lifler, protein, lipid, karbonhidratlar bulunur.
Arı ekmeği B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri, C vitamini, E vitamini, A vitamini, D vitamini, K vitamini açısından zengindir.
Arı ekmeğinde Bakır, Çinko, Demir, Fosfor, Kalsiyum, Manganez, Magnezyum, ve Potasyum bulunur.
Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?
Tamamen doğal, vitamin, mineral ve protein açısından oldukça zengin olan arı ekmeği, kovanda arılara fayda sağladığı kadar insanlar için de faydalı bir takviye besindir. Yapılan araştırmalar arı ekmeğinin anemi (kansızlık), ülseratif kolit, karaciğer hasarı ve depresyon gibi bazı rahatsızlıkların giderilmesinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor.
Antiseptik ve antibakteriyel bir arı ürünü olan arı ekmeği, içeriğindeki probiyotik mikroorganizmalar sayesinde sindirim sistemini, demir ve çinko içeriği ile bağışıklık sistemine katkıda bulunur. İçeriğindeki güçlü vitamin ve minerallerle yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına, cildin kendini yenilemesine yardımcı olur.
Arı ekmeği satın almak için tıklayın.