Arı ekmeği, diğer bir ismiyle perga, arı ürünleri arasında her geçen gün biraz daha dikkat çekiyor. Özetle fermante arı poleni olarak tanımlayabileceğimiz arı ekmeği tam olarak nedir, arılar arı ekmeğini nasıl üretir, arı ekmeğinin besin değerleri nelerdir, arı ekmeği nasıl tüketilir gibi soruları yanıtladık.
Arı ekmeği nedir?
Arıların günlük uçuşlarından polenle kaplı olarak döndüklerini ve bundan topaklar halinde arı poleni yaptıklarını Arı Poleni Nedir yazımızda bahsetmiştik. İşte arılar bu polen topaklarını salgı ve enzimleriyle karıştırıp peteklere yerleştirir, üstünü balla kapatır ve adeta bir ekmek gibi mayalanmaya bırakırlar. Bir süre fermente olan arı ekmeği, özellikle yumurta ve larvalar için bir protein kaynağıdır. Arı ekmeği protein, mineral, vitamin ve amino asitler açısından son derece güçlü bir besindir. Tıpkı arı poleninde olduğu gibi, arı ekmeğinin de içeriği polenin toplandığı çevredeki çeşitliliğe göre değişiklik gösterir. Arı ekmeği, fermente edildiği için hem besin değeri oldukça yüksektir hem de probiyotik özelliktedir. Bazı proteinler yalnızca belirli aminoasitler ile çözüldüğü, nişasta basit şekere dönüştüğü ve vitaminler emilebildiği için arı ekmeğinin insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır.
Arı ekmeğinin içeriğinde neler var?
Arı ekmeği enzimlerle fermente olduğu için arı poleninden üç kat daha etkili bir besindir. İçeriğinde en az 18 farklı türde amino asit bulunan arı ekmeğinde, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum gibi mineraller ve C, B1, B2, E, H, P vitaminleri bulunur. %11’ini proteinlerin oluşturduğu arı ekmeği enzimler, koenzimler, yağ asitleri ve karbonhidrat açısından da oldukça zengindir.
Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?
- Vücudu serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korur.
- Bağışıklık sistemini destekler.
- Antibakteriyeldir.
- Doğal bir probiyotiktir. Bağırsak florasının yenilenmesini ve dengelenmesini sağlar.
- Probiyotik özelliğiyle sindirim sağlığını destekler; kolonun korunmasında, prostat ve sindirim bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur.
- İçeriğindeki mineraller ve kompleks vitaminlerle yaşlanma belirtilerini geciktirir.
- Beslenme bozukluğu olan çocuklara, sporculara, yaşlılara, yoğun iş temposu ve stres altında olan insanlara önerilir.
Arı ekmeği nasıl tüketilir?
Arı ekmeği temelde fermente bal ve arı poleni karışımı olduğu için çiçek aromalı, tatlı ve biraz ekşimsi bir tadı var. Oldukça yoğun bir besin olduğundan günde 5 -10 adet arasında tüketmek yeterli. Arı ekmeğini sabahları aç karnına tek başına yiyebilir, balla veya yoğurtla karıştırarak tüketebilir, meyve salatası ya da yulaf ezmesi gibi yiyeceklerinize karıştırabilirsiniz.
By Propolis Arı Ekmeği satın almak için tıklayın.